Čakanie na lepší čas , alebo o načasovaní trhu.

Čakanie na lepší čas , alebo o načasovaní trhu.

Pred pár dňami sme zapaľovali prskavky a otvárali šampanské na oslavu nového roku 2021 a už za chvíľu budeme robiť to isté len s malou zmenou, bude to rok 2022, ak nám zdravie dovolí. Čas letí veľmi rýchlo , ani nestíhame pozorovať, že z pondelka je zrazu piatok. Čas sa zastavil len v detstve, keď sme mali byť vyvolaní pre tabuľu a rozprávať o periodickej tabuľke prvkov a nezvonilo a nezvonilo. Minúta trvala hodinu. Teraz nám uteká čas medzi prstami, ako zrnká piesku. V investovaní pri nečinnosti,   môžeme prísť o zisk. Pred dvomi , tromi rokmi aj lístie na stromoch si šuškalo ,že príde prepad trhu treba utekať a zaparkovať loď do bezpečného prístavu peňažného trhu. Aj vďaka covid-u prišiel prepad cez 30% a potom vzostup .Kto utiekol prišiel o zážitok z jedného z najrýchlejších pádov a rastov. Oplatí sa čakať na najlepší čas? Ak som čarodejník, ktorý vidí budúcnosť v  sklenej guli tak áno. Nám ostatným zostáva jediné, pravidelne investovať bez ohľadu na čas. Čas ide stále, aj keď Einstein  tvrdil  , že ak  rýchlosťou svetla vyletíme do vesmíru, vrátime sa mladší , ako tí, čo zostali na Zemi. Plynutím času, sa aj náš cieľ (napr. šetrenie na dôchodok) vzďaľuje, alebo približuje. Štúdia Mark W. Riepe z Charles Schwab ukázala, že čakanie nie je to najlepšie riešenie.

Každý investor dostal 2 000 dolárov na začiatku každého roka. Za 20 rokov, do  roku 2012  nechal peniaze na trhu, podľa indexu S&P 500. Nižšie uvedená tabuľka zobrazuje poradie výkonnosti a akumulovaného zhodnotenia v období rokov 1993 – 2012 pre každú investičnú stratégiu:



nacasovanie trhu tabulkajpg

Štúdia potom skúmala 68 20-ročných období, siahajúcich až do roku 1926. V 58 zo 68 období bolo poradie úplne rovnaké. Len v jednom období investície okamžite klesli na tretie miesto (v rokoch 1962 až 1981, obdobie slabých akciových trhov). Počas tohto obdobia však boli štvrté, tretie a druhé miesta prakticky nezmenené. Čo sa týka dokonalého načasovania, to je v praxi v podstate nedosiahnuteľné. Štúdia dospela k záveru, že "najlepšou stratégiou pre väčšinu z nás obyčajných investorov, nemá zmysel  pokúšať sa vôbec o načasovanie  trhu. Namiesto toho si urobte plán a investujte čo najskôr."


naše portfólia:

pre deti:
zhodnotenie p. a.13,62%
celkové, po dvoch rokoch : 30,21%
EIC App pre deti 141121 OREZANEjpg


portfólio All Seasons
zhodnotenie p. a. 8,48 %
celkové po dvoch rokoch 17,6 %
EIC App seasons 111121 24 mesiacov OREZ 3jpg

portfolio 100% akciové (viac fondov)
zhodnotenie p. a. 10,62%
celkové zhodnotenie po troch rokoch 34,53%
EIC App 100 1111 36mOREZ 2jpg
Minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov. S investovaním je spojené riziko.  Rizikom sa v investovaní rozumie neistota budúceho výnosu, ktorý plánujete dosiahnuť a s tým spojená možnosť, že hodnota vašej investície môže byť na konci obdobia nižšia ako pôvodná investícia.
zdroj: bogleheads.org