Opatrenia, žiadosti o príspevky v súvislosti s corona vírusom.

Opatrenia, žiadosti o príspevky v súvislosti s corona vírusom.

Dočasná pracovná neschopnosť  
Zamestnanec musí kontaktovať zamestnávateľa o DPN ako aj pokračujúcu DPN, informuje ho mailom o prekážke v práci. Informuje ho o DPN pre chorobu, úraz alebo z dôvodu karanténneho opatrenia.,

Ak bol zamestnanec uznaný za DPN z dôvodu karanténneho opatrenia PN prvých desať dní platí zamestnávateľ a potom sociálna poisťovňa.,Počnúc 27.3.2020, odkedy je účinná novela č.63/2002 Z.z. Sociálna poisťovňa bude v prípade DPN z dôvodu karanténneho opatrenia vyplácať zamestnancovi od prvého dňa DPN nemocenské. DPN pokračujúca cez mesiac./lístok na peniaze/ Zamestnanci nesúvisiace s koronavírusom ,,Preukaz o trvaní DPN,, je povinný doručiť Sociálnej poisťovni poberateľ dávky nemocenské, ktorému PN pokračuje aj v ďalšom mesiaci. Zamestnanci súvisiaci s koronavírusom doručuje ,,Preukaz o trvaní DPN,, lekár sociálnej poisťovni.

Ošetrovanie/Starostlivosť – OČR – zamestnávateľa zamestnanec informuje mailom kópiou žiadosti a čestného vyhlásenia /v prípade pokračujúcej OČR pošle kópiu čestného vyhlásenia/

Ak si zamestnanec uplatnil nárok na ošetrovné v krízovej situácii z dôvodu zatvorenia školy, nevyžaduje sa potvrdenie od lekára. (do dovŕšenia 11.roku veku alebo do dovŕšenia 18. roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým stavom, ak splnil podmienky) , škola,ktorú dieťa navštevuje, bola rozhodnutím príslušných orgánov uzavretá.- žiadosť o ošetrovné vyplní a zašle do sociálnej poisťovne zamestnanec sám.
Žiadosť pošle mailom na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne podľa sídla zamestnávateľa.Pre BA je mailová adresa: KoronaBAM@socpoist.sk /ostatné adresy sú uvedené na stránke sociálnej poisťovne./, Ku koncu kalendárneho mesiaca je povinný preukázať nárok na výplatu ošetrovného čestným vyhlásením – uvedie, v ktorých dňoch sa osobne a celodenne staral o dieťa.,
Žiadosť o ošetrovné /fialové tlačivo/-Diel I.časť A ,vystaví lekár dieťaťu po 11r. veku až do dovŕšenia 16 rokov veku, ktoré sa mentálne alebo fyzicky nevie o seba samo postarať.,
Rodičia sa môžu pri poberaní pandemického ošetrovného prestriedať . Ak je v rodine viac detí, na ktoré si rodičia budú chcieť uplatniť pandemické ošetrovné, nie je možné postupovať tak, že rodičia si deti "rozdelia" - nárok na pandemické ošetrovné si rovnako ako na bežné ošetrovné môže uplatniť len jeden rodič.
Takíto zamestnanci, ktorí poberajú dávku DPN a OČR žiadne odvody neplatia!!!

ODVOD A VYKAZOVANIE POISTNÉHO - novela č.68/2020 (od 6.4.2020) ODKLAD POISTNÉHO ZA MAREC 2020 – do 31.7.2020

Poistné na sociálne poistenie ,ktorý je povinný platiť zamestnávateľ za mesiac marec 2020, ktorý vykazuje pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania /ďalej len pojem,,tržba,, o 40% a viac, je splatné v termíne do 31.7.2020

Preddavok na poistné na verejné zdravotné poistenie, ktorý je povinný platiť zamestnávateľ za mesiac marec 2020, ktorý vykazuje medziročný pokles tržieb o 40% a viac, je splatný v termíne do 31.7.2020 POZOR!!! Odložené odvody u zamestnávateľa sú len tie, ktoré je povinný platiť samotný zamestnávateľ. To znamená, že poistné, ktoré platí zamestnanec a odvádza ho za neho zamestnávateľ , je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať a to v pôvodných termínoch splatnosti.

Zamestnávateľ oznámi pokles obratu odoslaním elektronického formulára na stránke Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní.

ODVOD a VYKAZOVANIE POISTNÉHO – novela č.95/2020 (od 25.4.2020) – odpustenie poistného za APRÍL 2020

Odvody zamestnávateľa na povinné sociálne poistenie, odpustenie odvodov zamestnávateľa sa netýka zdravotného poistenia! Táto výnimka sa bude týkať zamestnávateľov , ktorí v mesiaci apríl 2020 najmenej na 15 dní uzatvorili prevádzky na základe Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia. Uzatvorenie prevádzky bude zamestnávateľ preukazovať na základe čestného vyhlásenia, ktoré zamestnávateľ predloží Sociálnej poisťovni najneskôr do 8.dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorých nie je povinný zaplatiť poistné, t.j.čestné vyhlásenie za mesiac apríl 2020 predloží najneskôr do 11.5./kedže 8.5.pripadol na deň pracovného pokoja.

POZOR!!!Sociálna poisťovňa upozorňuje žiadateľov o odpustenie poistného, aby na tento druh žiadosti nevyužívali už existujúci formulár na odklad poistného za mesiac marec 2020



OPATRENIA NA UDRŽANIE PRACOVNÝCH MIEST ,,korona ,, príspevky

V čase vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom COVID-19 na Slovensku došlo zatvoreniu alebo obmedzeniu mnohých prevádzok. Zamestnanci zostali na prekážkach v práci, príp.len časť z nich, a napriek opatreniam došlo u zamestnávateľov k výraznému poklesu tržieb. Štát im podáva finančnú pomoc vo forme príspevkoch na podporu zamestnanosti. Ide o štyri druhy opatrení, pričom pri podaní žiadosti je zamestnávateľ povinný splniť zákonné podmienky a musí podať ŽIADOSŤ O KORONA PRÍSPEVOK.

Opatrenie č.1 – Zamestnávatelia, ktorí v období mimoriadnej situácie museli prevádzky zatvoriť. O príspevok možno požiadať príslušný úrad práce od 6.4.2020 Opatrenie č.2 – Samostatne zárobkové činné osoby (SZČO) , ktorá v období mimoriadnej situácie musela prevádzku zatvoriť, alebo z dôvodu mimoriadnej situácie došlo k poklesu tržieb. O príspevok možno požiadať príslušný úrad práce od 8.4.2020
Opatrenie č.3 - Zamestnávatelia, ktorí v období mimoriadnej situácie ne museli prevádzky zatvoriť, ale boli zasiahnutý mimoriadnou situáciou. O príspevok možno požiadať príslušný úrad práce od 17.4.2020
Opatrenie č.4 – Podpora vybraných skupín fyzických osôb /napr. dohodári, jednoosobové s.r.o./,ktoré v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie nemajú žiaden iný príjem. O príspevok možno požiadať od 20.04.2020

Opatrenie č. 1: Podpora zamestnávateľov, ktorí v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu na základe Opatrenia ÚVZ (Úrad verejného zdravotníctva SR) uzatvorili alebo zakázali prevádzky. V prípade opatrenia č. 1 cieľovou skupinou je zamestnanec, ktorému zamestnávateľ (vrátane SZČO, ktorá je zamestnávateľ) nemôže prideľovať prácu z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa (§ 142 Zákonníka práce).

PODANIE ŽIADOSTI A VÝPOČET VÝŠKY PRÍSPEVKU ZA MAREC 2020 - Žiadosť o príspevok za mesiac marec 2020 je potrebné predložiť do 15.05.2020 a za nasledujúce mesiace t.j. za apríl alebo máj, je žiadosť potrebné preložiť do konca kalendárneho mesiaca , ktorý nasleduje po mesiaci, za ktorý zamestnávateľ žiada o poskytnutie príspevku.
Podmienkou pre poskytnutie príspevku za marec 2020 pre zamestnávateľa je:
- vyplatiť zamestnancom za prekážky v práci náhradu mzdy vo výške 100 % jeho priemerného zárobku (výnimkou sú zamestnávatelia, ktorí podľa platných kolektívnych zmlúv vyplatili zamestnancom náhradu mzdy v rozmedzí 60% - 100% priemerných zárobkov)
-záväzok, že dva mesiace po mesiaci, za ktorý žiada príspevok, neskončí pracovný pomer, resp. neurobí právny úkon, ktorým by skončil pracovný pomer so zamestnancom/cami výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) a b) Zákonníka práce
Nárok na príspevok nie je v prípade: dohodára, konateľa, ktorý nemá uzatvorenú pracovnú zmluvu, spoločníka, ktorý pre svoju s.r.o. pracuje bez pracovnej zmluvy, spolupracujúcej osoby (manželka, deti, rodičia, ktorí v zmysle zákona o nelegálnej práci nemusia mať uzatvorenú pracovnú zmluvu), osoby pracujúcej na základe zmluvy podľa Občianskeho zákonníka (napr. príkazné zmluvy), dobrovoľníka

VÝŠKA PRÍSPEVKU PRE 1. SKUPINU ZAMESTNÁVATEĽOV
 Zamestnávateľ má nárok na príspevok na každého zamestnanca, ktorému zamestnávateľ nemôže prideľovať prácu z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa (§ 142 Zákonníka práce).  Príspevok na jedného zamestnanca je vo výške vyplatenej náhrady mzdy za čas prekážok v práci, súčasne najviac vo výške 80% priemerného zárobku zamestnanca vyplateného za čas prekážok v práci a súčasne je to suma najviac 1100 eur.  Výnimka: Príspevok za mesiac marec 2020 je najviac 880 eur v prípade zamestnávateľa, ktorý po dohode so zástupcami zamestnancov vyplatil zamestnancom náhradu mzdy za čas prekážok v práci vo výške 60% priemerného zárobku.

Opatrenie č. 3 – zamestnávateľ postihnutý pandémiou pri poklese tržieb.
Zamestnávateľ má na výber dva spôsoby výpočtu príspevku. Sám si vyberie spôsob, ktorý sa mu javí výhodnejší. Zvolený spôsob si následne uplatňuje počas celej doby poberania príspevku (za všetky nasledujúce mesiace).
Spôsob 3A = dostane príspevok len na zamestnancov ktorým nemohol prideľovať prácu z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa.
Príspevok na jedného zamestnanca je vo výške náhrady mzdy zamestnanca vyplatenej za prekážku v práci, súčasne najviac vo výške 80 % jeho priemerného zárobku a súčasne najviac v sume 880 eur.
Spôsob 3B = dostane príspevok na každého zamestnanca, okrem zamestnanca, ktorý mal viac ako 50 % svojho fondu mesačného pracovného času prekážku v práci na strane zamestnanca (napr. PN alebo OČR) alebo dovolenku.
Príspevok na jedného zamestnanca je vo výške vyplatenej mzdy, najviac vo výške určenej podľa poklesu tržieb, za marec 2020:
 90 eur pri poklese tržieb o 10% a viac  150 eur pri poklese tržieb o 20% a viac  210 eur pri poklese tržieb o 30% a viac  270 eur pri poklese tržieb o 40% a viac.
... za apríl a ďalšie mesiace:
 180 eur pri poklese tržieb o 20% a viac  300 eur pri poklese tržieb o 40% a viac  420 eur pri poklese tržieb o 60% a viac  540 eur pri poklese tržieb o 80% a viac.
Porovnanie poklesu tržieb
Ak zamestnávateľ/SZČO podnikal v rovnakom mesiaci minulého roka 2019, porovnáva sa výška tržieb v aktuálnom mesiaci s výškou tržieb v rovnakom mesiaci minulého roka. (Porovná sa marec 2020 a marec 2019).
Ak mal zamestnávateľ/SZČO v jednotlivých mesiacoch roka 2019 nerovnomerné príjmy (a podnikal celý rok 2019), alebo má tržby nepravidelne len v niektorých mesiacoch, môže porovnávať výšku tržieb v aktuálnom mesiaci s výškou tržieb vypočítanou ako priemer za minulý rok 2019. Voľba spôsobu zistenia poklesu tržieb je na rozhodnutí zamestnávateľa/SZČO. Tento spôsob môže zvoliť aj zamestnávateľ/SZČO, ktorý začal podnikať v priebehu minulého roka, ak v rovnakom mesiaci minulého roka ešte nepodnikal.

Zamestnávateľ si môže vybrať len jednu z možností na celé obdobie poskytovania príspevku.
Príspevok nie je možné poskytnúť na zamestnancov, ktorí poberajú dávky sociálneho zabezpečenia (PN, OČR), alebo čerpajú dovolenku.

PODANIE ŽIADOSTI A VÝPOČET VÝŠKY PRÍSPEVKU ZA MAREC 2020 - Žiadosť o príspevok za mesiac marec 2020 je potrebné predložiť do 15.05.2020 a za nasledujúce mesiace t.j. za apríl alebo máj, je žiadosť potrebné preložiť do konca kalendárneho mesiaca , ktorý nasleduje po mesiaci, za ktorý zamestnávateľ žiada o poskytnutie príspevku.

Tlačivá za apríl budú sprístupnené od 16.5.2020
Odklad poistného za marec 2020 a odpustenie poistného za mesiac apríl 2020 si podáva zamestnávateľ sám., Všetky žiadosti opatrení 1., 3A a 3B si zamestnávateľ vypisuje sám a posiela na príslušný úrad práce.



Zamestnanci, ktorí nepracujú, budú dostávať 80 % svojej mzdy (toto platí od novely Zákonníka práce od 4.4.2020). Čiže do 3.4.20 budú dostávať 100% a od 4.4.20 budú dostávať 80% svojej mzdy.

Opatrenie č.4 – Ide o fyzickú osobu (SZČO, dohodári, jednoosobové s.r.o.), ktorá od 13.3.20 nemá žiaden iný príjem /z nepodnikateľskej činnosti, zo závislej činnosti, nepoberá dôchodok /starobný,predčasný starobný, invalidný alebo výsluhový / a ktorá je :
- SZČO , ktorá prerušila alebo obmedzila vykonávanie alebo prevádzkovanie svojej činnosti - SZČO, ktorá od 13.3.20 pozastavila oprávnenie svojej činnosti (§80af zákona č.455/1991 Z.z.) - V pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru a ktorej platnosť trvá v roku 2020, aj počas vyhlásenia mimoriadnej situácie.

Paušálny príspevok na náhrady straty príjmu zo zárobkovej činnosti je vo výške 105 eur za mesiac marec 2020 vo výške 210 eur za mesiac apríl a máj 2020.