Predpokladaný vývoj situácie spôsobenej coronavirusom, ako to vidia v Morningstar.

Predpokladaný vývoj situácie spôsobenej coronavirusom, ako to vidia v Morningstar.

Predpokladaný vývoj situácie spôsobenej coronavirusom, ako to vidia v Morningstar.

 pár skrátených informácii z článku (nižšie).

 

https://www.morningstar.com/articles/971254/morningstars-view-the-impact-of-coronavirus-on-the-economy


60% pravdepodobnosť(obr. sars-cov – 2 base)
Táto 0,5% globálna miera úmrtnosti stále značne predstihuje úmrtnosť na chrípku, ktorá je približne 0,1%. Vzhľadom na vysokú prenosnosť tiež očakávame, že bude infikovaných 20% svetovej populácie alebo približne 1,5 miliardy ľudí, čo je nad hornou hranicou typického rozsahu sezónnej chrípky 3% - 11%. Vzhľadom na potenciál druhej vlny sa domnievame, že vplyv na hospodárstvo by sa mohol prejaviť do konca roku 2020, a predpokladáme, že by to mohlo stáť 1,5% HDP USA do roku 2020, čo je v súlade s odhadmi vplyvu viac mierna pandémia podobná pandémii z rokov 1957 alebo 1968.

Predpokladáme, že pokrok s vakcínou proti koronavírusom bude nejaký čas trvať, pričom prvé vakcíny sú potenciálne pripravené pre pacientov v chrípkovej sezóne 2021-22, ak sa z nich stane recidivujúci vírus, ako je sezónna chrípka,  lieky sa tiež vyvíjajú alebo vstupujú do vývoja. To by mohlo znížiť potrebu drahého a obmedzeného zásobovania, vrátane ventilátorov.

V USA predpokladáme mierne nižšie úmrtnosti (0,3% infikovaných) kvôli lepšej starostlivosti ako iné rozvinuté trhy a rozvíjajúce sa trhy. V súlade s očakávaniami CDC predpokladáme, že v USA dôjde k významnému rozšíreniu komunity a k významnému dopadu na každodenný život. Očakávame, že prepuknutie môže trvať dva až tri mesiace, pričom na jeseň môže dôjsť k zasiahnutiu druhej vlny. Je pravdepodobné, že budú prijaté opatrenia na dosiahnutie sociálneho dištancovania (zatvorenie škôl a odporúčania z práce z domu až na tri mesiace).

 

25% pravdepodobnosť  (obr.sars-cov2-bull)

Vidíme obmedzený ekonomický dopad v prípade býčieho prípadu, keď COVID-19 v podstate mierne predlžuje typickú chrípkovú sezónu (ktorá už bola závažná). V tomto scenári predpokladáme, že miera úmrtnosti sa začne rýchlo znižovať, keďže už majú za hranicou provincie Hubei, kde sa usadili bližšie k 0,1%, čo je v súlade s typickou chrípkou. Vzhľadom na vysokú prenosnosť máme v tomto scenári stále pandémiu. Modelujeme 10% infikovanej globálnej populácie alebo približne 770 miliónov ľudí, čo je na najvyššom konci typického rozsahu sezónnej chrípky 3 až 11%, ale vo všeobecnosti by sa považovalo za úspešné zmiernenie pandémie. To má za následok celosvetovo menej ako 800 000 úmrtí v tomto roku (okolo 30 000 v USA). Predpokladáme, že sa koronavírus neobnovuje a nezažije druhú vlnu.

15% pravdepodobnosť pokles trhu (tvz.medvedí trh obr.bear)
V prípade medveďov predpokladáme potenciálne pandemické náklady vo výške 5% HDP do roku 2020, podobné španielskej chrípke z roku 1918, čo je v súlade s predchádzajúcou pandemickou analýzou z CBO. Bolo by to dôsledkom predĺženého (prípadne šesťmesačného) ukončenia školskej dochádzky, zamestnancov pracujúcich z domu a významného vplyvu na maloobchod a priemysel služieb, ako aj zvýšeného tlaku zo strany zamestnancov starajúcich sa o chorých rodinných príslušníkov. Neočakávame však rozsiahle používanie extrémnych opatrení, ako sú zatvorené mestá alebo úplné zastavenie dopravy (hoci vláda USA má právomoc obmedziť občianske slobody na ochranu verejného zdravia). Aj keď vírus do konca roku 2020 ustúpi, očakávali by sme opakovanie choroby, ako aj podstatne viac času na to, aby sa hospodárstvo vrátilo na svoju normálnejšiu funkčnú úroveň, hoci dlhodobý vplyv je stále pomerne nízky.

V tomto scenári nepredpokladáme také vysoké percento svetovej populácie, aby podľahlo koronavírusu ako v španielskej chrípke (aj v tejto medvedej analýze predpokladáme, že umrie 0,24% populácie). V období, keď svetová populácia bola tesne pod 2 miliardami, zomrelo na španielsku chrípku viac ako 50 miliónov ľudí, čo znamená, že na túto chorobu zomrelo viac ako 2% obyvateľstva (nakazených bolo zhruba jedna tretina). Predpokladáme, že opatrenia na zmiernenie zmeny klímy sa od storočia dozadu zlepšili a budú sa uplatňovať dôslednejšie. Tomuto prospechu však čiastočne čelí väčšie medzinárodné cestovanie v modernej spoločnosti. Možno ešte dôležitejšie je, že pacienti často zomierali v priebehu niekoľkých hodín na rozvoj príznakov španielskej chrípky, čím  Koronavírus je v tomto zmysle mimoriadne odlišný, s priemerným časom medzi objavením sa príznakov a hospitalizáciou (v ťažkých prípadoch) najmenej deväť dní. Myslíme si, že to kupuje čas na diagnostikovanie pacientov a liečbu, či už ide o cielenú liečbu novými liekmi alebo jednoducho o štandardnú starostlivosť v nemocniciach.