S čím treba počítať pri investovaní.

S čím treba počítať pri investovaní.

S akceptovateľnou stratou – pred tým ako idem investovať na akciovom trhu, napríklad aj kupovaním ETF (napr. podľa indexu S&P 500) , je dôležité vedieť, že pri dlhodobom držaní portfólia , príde celkom určite k výpredaju t. j. k poklesu. Ten môže byť rôzny viď. krízy https://financnanezavislost.sk/blog/kr%C3%ADzy-ich-pr%C3%ADbeh-a-priebeh

Ako nás môže zasiahnuť? Podľa zloženia portfólia môžeme očakávať tieto poklesy.


bogleheads strata orezanajpg

Ako sa s tým najlepšie vysporiadať? Napíšem Vám krátky príbeh .V roku 1932 padol Dow Jones o 89% (návrat po 151 mesiacov). Kto mal zainvestované, skoro všetky úspory v ňom, plakal, panikáril, ak vybral, prišiel o veľa. Zo všetkých strán (noviny, susedia, komentátori, finanční experti)sa ozývalo vyberaj, prídeš o všetko. Väčšina vybrala a už nikdy viac neinvestovala. Ak by ste v tej dobe boli vo vyváženom fonde (Wellington fond) a nepredali by ste, výsledok by bol nasledovný.

welington fond upravjpg

Dnešnej dobe je taký pokles málo pravdepodobný , ale dôležité je s poklesom počítať, diverzifikovať a nepanikáriť. Keď len začínam a na účte skoro nič nemám , tak nemám až tak veľmi čo stratiť. Je dobré ísť na 100% do akciového ETF ak mám pred sebou dlhú dobu investovania. Keď už mám zainvestovanú slušnú čiastku a  pevné nervy , musím počítať s búrkou, ktorá my môže roztrhať plachty, potopiť časť nákladu a kým sa znovu opraví, prejde čas. Môžem tiež časť nákladu preložiť na bezpečnejšiu ,ale pomalšiu loď, ktorou znižujem riziko veľkej straty. Na návrat do pôvodnej pozície je potrebný dvojnásobok , pri 50%-tnom poklese, ak sme mali vložených  100 000,-€ zostalo nám 50 000,-€ potrebujeme ďalších 50 000,-€ ,aby sme sa vrátili na začiatok.

pokles a navrat obrjpg

Investovanie má svoje riziká a jedno z nich sa volá systematické s ktorým treba počítať, ale pri dobrom nastavení a diverzifikáciou ho môžeme znížiť.

zdroj: boglehead, z knihy T.Robbins 7 krokov k finančnej slobode.