Windsurfer a more.

Windsurfer a more.

Skúsený windsurfer  tiež musí  vedieť kedy sa môže vybrať na more. Nie vždy sa prevezie  bez pádu do vody. Treba byť pripravený na neočakávané udalosti prezývané tiež ako čierne labute.

   morningstar Trhov hodnota 1 22 upravjpg

Zelená farba na grafe ukazuje, že  akciový trh je podcenený a je v zľave momentálne  14%. Treba sa vrhnúť na nákupy plnou parou v pred..? Pravidelný investor pri poklese ,by si mohol navýšiť pravidelnú splátku o pokles (10-20%) a pokiaľ mu to možnosti dovoľujú. Netreba zabúdať, že trh je nevyspytateľný ,ešte môže klesnúť.   V roku 2019 bol ešte nižšie. Niektoré ukazovatele to môžu naznačovať. napr. P/E , pravidlo 20 podľa C.J. Lawrence Jim Moltz , výnosová krivka...

Pri pravidle 20, sa sčítava inflácia a forwardové P/E .Ak je nad 20, trh je ešte nadcenený, ak pod 20 podcenený. Americké P/E (S&P 500) je niekde na úrovni 14 inflácia okolo 7,7% = 21,7. Európsky priemer inflácie je okolo 10% (najviac ju zvyšujú ceny energii + cca 40%) najlepších 50 spoločností P/E 10,65=20,65. Podľa tohto pravidla sa môže ešte očakávať pokles.

 P/E (cena akcie /zisk ) si kupujeme akcie spoločností s očakávaným ziskom. Ak je americké P/E 14 tak to znamená, že za napr. z investovaných 14€  očakávame 1€ zisk. Percentuálne vyjadrenie zisku 7,14%. Pri P/E 10 môžeme  očakávať zisk 10 % a to je optimálne pre kúpu. Samozrejme, nemôžeme sa úplne spoliehať ,že ak je P/E = 10 trh už neklesne . Európa je navyše najviac poznačená vojnou na Ukrajine a ako to bude ďalej, je nepredvídateľné.



clanok windsurfer eu inflacia zostrihjpg           us inflacia strihjpg

Dlhopisy ako istota k poklesu na akciových trhoch? Tento rok dlhopisy padali skoro ako akcie.

 Kupovať teraz dlhopisy? Závisí aké. Výnosová krivka amerických št. dlhopisov je prevrátená. Ďalší signál k opatrnosti a k blížiacej sa recesii. Ak za jednoročný dlhopis dostanem 4,7% a za 10 ročný  4,1 % tak akú si z tých dvoch možností vyberiem?  S nákupom strednodobých a dlhodobých dlhopisov je  dobré ešte počkať. Šušká sa ,že základné sadzby môžu ísť až okolo 5-5,5%. Ak sadzby stúpajú ,ceny dlhopisov klesajú. Tiež  to nie je dobrý signál pre spoločnosti. Neistota z pretrvávajúcej inflácie a drahšie náklady,  úroky na úveroch môžu priniesť nižšie zisky  a tiež možnosť viac bankrotov. Stále je to, ale lepšie, ako vôbec neinvestovať a držať len hotovosť. Spoločnosti si do svojich cien započítajú aj zvýšené náklady a tie budú zahrnuté aj v budúcich  cenách akcii.



vynosova krivka US orezjpg

Čo robiť? Nepanikáriť a nebyť ani chamtivý. Základ je mať svoje peniaze dobre rozložené . Diverzifikované do spoločností celého sveta a sektorov. Určiť si  pravidlo napr. troch vedierok: krátkodobé, strednodobé a dlhodobé ciele. Nepredávať pod cenu a nekupovať za  predražené ceny.

Marian Grellneth

grellneth@macula.sk



zdroj:  morningstar, eurostat, ustreasuryyieldcurve, US inflation calculator, z knihy Osobni finance od P. Syrový, T. Tyl.